Ensamma George, Galapagos största och viktigaste symbol har lämnat oss.

I och med George död så har ön Pintas sista sköldpadda gått i graven och arten Chelonoidis abingdoni är numera tyvärr utdöd.

Tidigt i söndags morse hittades Lonesome George, den enda återstående sköldpaddan i sin art från ön Pinta, död i sin inhängnad på uppfödningscentret i Puerto Ayora, Galapagosön Santa Cruz huvudstad. George skötare Fausto Llerena kom som vanligt till Goerge inhängnad tidigt på morgonen när han fann George liggandes helt orörlig vid sitt vattenhål.

 

George var drygt 100 år när han dog viket är ung ålder för en skölpadda av George art. Chelonoidis abingdoni som arten heter kan bli upp till 150 år gammal. Orsaken till George död är ännu okänd och kommer först efter obduktion att fastställas. Chelonoidis abingdoni fanns bara på ön Pinta, en av öarna i Galapagos skärgård. Kroppen förvaras för närvarande i ett kylrum fram tills obduktion.

Lonesome George hittades sensationellt på ön Pinta 1972. Man hade under många år trott att hans art var utdöd. Han fördes då direkt till Charles Darwin Research Center av parkvaktare. I 40 år har man försökt att få George att para sig. Redan på 70-talet fick han sällskap av två st sköldpaddshonor från Wolf Volcano på ön Isabela. Dessa honor la ägg först efter 14 år tillsammans med George. Tyvärr så så var alla dessa ägg i så dålig kvalitet att inga arvingar föddes. Uppfödningscentret beslutade då att prova med nya honor och man hämtade två st honor från ön Espanola där den skölpadda som är närmast besläktad med George art lever. När jag senast var på Galapagos hade vi turen att få se George para sig även med dessa två nya unga honor. Tyvärr ledde dessa honor ägg inte heller till nya arvingar till George. Förmodligen var George impotent då ingen av dem fyra honor som han parat sig med lyckades föda hans arvingar.

Ensamma George eller Lonesome George som han heter på engelska eller Solitario George som han heter på Spanska var utan tvekan den störtsa symbolen för Galapagos. I och med hans död har ecuadors regering beslutat att fastställa en 10-årig plan för att bevara Galapagos sköldpaddor och andra djur som är utrotningshotade. Mötet som är i form av en sk ”work shop” kommer att hållas den 1 juli 2012 i Lonesome George ära.

Galapagosöarna som har blidats av lavaflöden från vulkaner på havsbotten, består av 13 st större öar och många mindre öar och klippor. Dem viktigaste öarna är Baltra, Espanola, Fernandina, Floreana, Genovesa, Isabela, Marchena, Pinta, Pinzon, San Cristobal, Santa Cruz, Santa Fe och Santiago. Alla dessa öar har har endemiska djur och växter. P g a att varje ö är unik väljer alltså vissa växter och djur att bara leva på en speciel ö och inte på grannön som i vissa fall bara ligger några km bort. Det finns t ex 15 st olika typer av finkar som har valt att leva på olika öar, trots att dem kan flyga så hittar man dem inte på andra öar.

Galapagosöarna är en unik plats med eller utan George. Har du inte besökt öarna rekomenderar jag det starkt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s