Mama Negra – en galen tillställning i Latacunga

Detta inlägg är ett gästinlägg från Erik Gunnarsson som reser i Sydamerika just nu. Förhoppningsvis så kommer det fler gästspel från Erik under den tid han befinner sig här i Ecuador och Sydamerika.

I september/november varje år går festivalen Mama Negra av stapeln i den medelstora staden Latacunga. Latacunga är huvudtätbyggden i provinsen Cotopaxi. Provinsen är mest känd för sin nationalpark och en av världens högsta aktiva vulkaner, Cotopaxi. Nationalparken och vulkanen drar till sig många besökare året om. Flest besökare finner man dock under festivalen Mama Negra. Folk från hela Ecuador kommer då till Latacungas gator för en galen fest. Just galet är ordet jag tycker passar bäst.

Festivalens höjdpunkt är tåget utav tusentals människor utklädda i, framförallt, traditionella dräkter som dansandes, drickandes och skrikandes ”viva Latacunga” drar förbi en lika entusiastisk publik. Mycket alkohol rör sig i omlopp i tåget och bland publiken längs gatorna, men det hela upplevs ändå som en familjefest. Trots mycket fylleri så är stämmningen aldrig hotfull, tvärtom väldigt gästvänligt. Här festar alla tillsammans allt från nyfödda till väldigt gamla, nyktra till väldigt fulla och alla njuter på sitt eget sätt. Det är upp till dig själv hur du vill uppleva karnevalen.

Mama Negra har sitt ursprung långt bak i historien. De främsta anledningarna till festivalens ursprung  är dels att man utav religiösa skäl firar minnet av ”jungfrun av nåd” från vulkanen Cotopaxis utbrott 1742, samt stadens självständighet.

Mama Negra festivalen är två gånger om året, en gång för religiösa skäl och en gång för stadens självständighet, men det är den i November som den är viktigast och störst. Sedan 1960-talet har festivalen haft sin nuvarande utformning med bl a parad och att man utser två personer till Mama Negra, två personer som har gjort något viktigt för byggden.

Förutom Mama Negra så är festivalen en smältdegel av spansk-, Inca-, Maya-, Afrikansk-kultur och på senare tid även lite av en pridefestival.  Om man är i trakterna av Quito eller Baños under perioden så är det här något man inte borde missa. Festen pågår så långt in på natten som du vill att den ska göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s