Vilken chans har Ecuador och de andra sydamerikanska landslagen i VM

Här har vi Ecuadors landslag. Vilka chanser har Ecuador och hur gicket egentligen i VM kvalet? Jag ska berätta lite om hur läget är och har varit under kvalet och sist tar jag lite snabbt lite information om de andra sydamerikanska landslagen som kvalificerat sig och som jag har följt sedan kvalet. seleccion

Ecuador spelade mycket bra under VM kvalet. Man förlorade inte en ända hemmamatch. ganska länge låg man på andra plats y Sydamerikas kvalgrupp som består av alla länder i Sydamerika. Ecuador hade en mycket bra grupp med några yngre spelare som kompletterade de äldre mer rutinerade spelarna. När allt såg ut som om det skulle gå som på räls hela vägen fram och man trodde att Ecuador eventuellt skulle kunna vinna Sydamerikas VM kvalgrupp inträffade något tragiskt. Cristian ”Chucho” Benitez, i min mening Ecuadors överlägset bästa anfallare, avlider pga ett hjärtfel endast 27 år gammal. Året innan blev han skyttekung i mexikanska ligan i klubben America och skulle nu börja en ny karriär i Qatar. Här en video som gjordes för att hylla Chucho: http://www.youtube.com/watch?v=GcjbgLEEqJ8 Efter Chuchos bortgång spelade Ecuador plötsligt dåligt. Det lag man spelat ihop var plötsigt inte fullständigt, Det fattades en lirare på brevid Felipe ”Felipao” Caicedes. Landslaget var märkbart påverkade av Chuchos bortgång. Christian var inte bara en stor spelare utan även en mycket stor medmänniska. Det var han som filmade landslagssamlingarna och la upp på Youtube, det var han som dansade i oklädningsrummet, det var han som alltid skojade, skrattade och som alltid hade ett stor leende på sina läppar. Självklart var det tomt efter honom även på landslagssamlingarna. Så här går det till i duschen efter en landskamp. Detta är filmat av Chucho. 🙂

Ecuador förlorade flera av de kommande kvalmatcherna, men sakta men säkert blev spelet bättre och bättre och man lyckades kvala in direkt till VM. De två sista vänskapsmatcherna innan spelade Ecaudor oavgjort mot Holland och England.

Här kan ni se höjpunkterna från England – Ecuador. Enligt mig två tappar av Ecuador andremålvakt Bangera som står i mål eftersom ecuadors förstemålvakt Dominguez var skadad och har så varit de i två sista månaderna. Vi hoppas på honom till debuten mot Schweiz. Lägg väl märke till Ecuador nya unga anfallare Michael Arroyos 2-2 mål, en riktig pärla, några höftvickningar och BOM!

Holland vs Ecuador på Amsterdam Arena 1-1. Här ska ni kolla in Van Persies kanon när han gör 1-1.

Dessa spelare i Ecuador ska ni hålla ett extra öga på:

Felipe ”Felipao” Caicedo 25 år, en enormt skicklig och framförallt råstark anfallare som saknat sitt anfallspartner Chucho, men som nu börjat att samarbeta mycket med Montero och även med sin nya anfallspartner Enner Valencia. Felipao spelar till vardags i Al-Jazira Sporting Club men skulle nog kunna spela i vilken storklubb som helst om han bara fick chansen.

Enner Valencia 24 år, kan slå igenom under detta VM eller så blir han utbytt.

Antonio Valencia 28 år, som spelar höger yttermittfält, vilket han även gör i sitt klubblag Manchester United. Antonio är laget motor. Han springer sönder motståndarlaget på sin högerkant och serverar läckra inlägg.

Cristian Noboa 29 år, innermittfältare som till vardags spelar i Dynamo Moskva. Han var det självklara valet som mittfältare tillsammans med skadade Castillo som innermittfältare. Noboa har varit småskadad länge men endå spelat i Moskva. Nu gjorde han illa sig i en vänskapsmatch och det är ett osäkert om han kan spela, tyvärr. Så som det ser ut nu så spelar Ecuador inte med någon av sina ordinarie självklara innermittfältare.

Jeffersson Montero 23 år, spelar vänster yttermittfält. Enligt mig, ecuadors bästa spelare t o m bättre en storstjärnan Anatonio Valencia. Jeffersson spelar till vardags i Monarcas Morelia i Mexiko vilket han inte kommer att göra efter VM då storklubbarna fått syn på honom. Jeffersson vill till Premier League.

Juan Carlos ”La hormiga” (myran) Paredes 26 år,  en mycket bra back som spelar i Barcelona i den ecuadorianska ligan. Han anfaller gärna och man kan ofta se honom nere vid måtståndarnas mål.

Sist men inte minst Alexander Dominguez 27 år, en målvakt i världsklass som mycket väl kan gå till någon storklubb i Europa efter VM. Har varit skada i två månader och det är osäkert om han kan spela premiären mot Schweiz och det är osäkert om han håller tillräckligt hög kvalitet efter sin skada och två månader utan varken träning eller matcher. Alexander är 1,96 lång och spelar i min favoritklubb här i Ecuador, LIGA som blev Sydamerikanska mäster 2008 och 2009.

Den spelare som kommer att saknas mest p g a av skada är utan tveken bulldozern Segundo Castillo 32 år på mittfältet som slet av ledbandet i sita träningsmatchen innan VM. Den Mexicanska spelaren bryter benet i samma situation som ni kan se nedan.

VM På tabellen nedan ser det tightare ut än vad det var, eftersom Ecuador förlorade sista matchen och Uruguay vann sin sista match. Ecuador hade mycket bättre målskillnad och tre poäng  till godo så det var i princip redan avgjort innan sista matchen .

tabell

 

Lite snabbt om de kvalificerade sydamerikanska lagen.

Argentina behöver man inte säga mycket om. Till slut vann man gruppen men ett tag låg man risigt till och låg på 5 plats. Messi har inte presterat mycket i landslaget och det verkar svårt att göra ett lag av alla världsstjärnor. Tevez blev petad från truppen dels för att Argetina redan har massa bra anfallare, men också eftersom han inte kommer riktigt bra överens med förbundskapten.

Jag tror inte att Argentina går till final, trots det stjärnspäckade laget.

Colombia har länge haft ett mycket bra lag, men man har hade svårt i första 75% av kvalet och likadant här, storstjärnan Falcao presterade inte. Han är nu skadad och borta från spel vilket kanske gynnar Colombia som nu spelar utan megastjärna och kanske mer blir ett kollektiv. Idag vann man mot Grekland med 3-1, vilket inte förvånar mig. Colombia spelade inte på den nivån man kan spela och endå vinner man.

Jag tror att Colombia kan överraska alla och gå till semi ev final.

Chile har spelat mycket bra men till chilenarnas frustration gjorde man inte mål och man förlorade mycket i början. Men precis som Colombia började allt falla på plats i slutet av kvalet och nu ser jag Chile som en finalkandidat. Chile slog Australien med 3-1. Efter matcher sa chiles förbundskapten ”Det håller inte, vi kan inte spela så här, det är för dåligt. Endast några individuella presationer från bl a Arturo Vidal och Alexis Sanchez avgör matchen. Vi spelar inte som ett lag, detta håller inte” Chile spelade i deras mått dpligt och vann matchen med 3-1, det säger en hel del om deras kapacitet.

Får Chile igång sitt normala lagspel kan de gå hur långt som helst.

Ecuador har jag redan pratat om innan. Läs ovan.

Ecuador kan i sina bästa stunder spela fantastisk fotboll, problemet är att man ibland inte spelar så fantastiskt. Slår man Schweiz på söndag så går man vidare till åttondelsfinal, om inte blir det svårt. Slipper man där Argentina så går man vidare till kvarten och sedan kan det gå hur som helst. Även mot Argentina kan man vinna då de sydamerikanska landslagen känner varandra utan och innan. Jag hoppas och vill, kanske med hjärtat, att Ecuador går till kvarten och ev till semi.

Uruguay kvalade sig till VM. Med många ruggigt bra spelare och världstjärnor lyckades de aldrig få ihop ett lag. Många av stjärnorna vill glänsa själva vilket gör att laget blir lidande. Med den största stjärnan Cavanni ur form blir det inte lättare. Idag förlorade man mot Costa Rica vilket jag förutspådde. Costa Rica har spelat riktigt bra i kvalet och även idag. Jag kan inte förstå varför alla journalister i Sverige är så överraskade och pratar om skräll. Det måste vara för att de inte är pålästa.

Uruguay halkade in på ett bananskal och halkar nog ut lika fort på samma bananskal innan åttondelen.

Brasilien är alltid Brasilien. Brasilien på hemmaplan är ännu vassare. Första matchen mot Kroatien spelade man dåligt och hade tur med domsluten och vann matchen. Oscar, enligt mig brasiliens mest kompletta spelare, var i storform om det lovar gott. Seedan har man ju Neymar, William och massa andra världsstjärnor. Har man för mycket press på sig kanske? Jag tycker inte att Brasilien spelade bra i första matchen så de kan ju bara bli bättre.

Brasilien går nog till kvartsfinal men sedan beror det på vilka man för möta om man ska ta hem buklan i år. 

Kort sagt är detta sydamerikas är. Aldrig har det varit så tajt i sydamerikas kvalgrupp och aldrig har kvaliten varit så hög som nu. Minst ett sydamerikanskt lag i finalen den 13 junli.

BANNER-LANGST-NER-ECUADORBLOGGEN

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s