Mums, vad man saknar i matväg från Ecuador när man kommit hem igen

Ecuador – Bland väldoftande frukter och färska skaldjur.

När man bor utomlands är det många svenskar hemma i Sverige som undrar vad man saknar för något från Sverige och oftast handlar det om mat. När man kommit hem till Sverige efter en lång vistelse utomlands är det däremot väldigt sällan man får samma fråga, d.v.s som någon frågar vad man saknar från det land där man har bott så länge och som har grabbat tag i ens hjärta. Är det så att vi svenskar tror att när man bor i Sverige så har man allt man behöver? Kanske är det så många tänker! Nu är det andra omgången jag bor i Ecuador. Första gången bodde jag här i 1,5 år, nu har jag bott här i 15 år. Jag tänkte att jag skulle berätta för er alla från en kulinarisk synvinkel vad jag saknade från Ecuador de åren som jag bodde i Sverige. Om man som jag tycker om att laga mat så är det ofta man saknar vissa saker.

Marknader med färskt kött, fisk, skaldjur, frukt och grönsaker.

fruit-in-the-market

Tack vare alla invandrare i Sverige har vi fått ett ganska blandat utbud av mat och matbutiker. I Stockholm brukade
jag strosa omkring i de stora saluhallarna och njuta av alla dofter från fisk och skaldjur. Efter några år i Ecuador börjar
jag nästan att tycka synd om mig själv så som jag drog in luft genom näsan för att njuta av dofterna.

Här i Ecuador är det vanligt med dessa stora saluhallar. Servicebenägna småföretagare gör allt för att du ska bli en nöjd och återkommande kund och många lyckas. Vi har t.ex vår lilla indiankvinna dit vi alltid går när vi köper frukt och grönsaker vår stora, kraftiga, färgade kvinna som alltid servar oss med fantastiskt stora, matiga och billiga skaldjur som har körts upp till Quito i Anderna från kusten under natten, och vår lilla dam där vi alltid köper marinerat kött för våra parilladas (grillning).

Säga vad man vill om kvalitet och Sverige, oftast är det bra kvalitet, men här i Ecuador är det fantastiskt bra kvalitet, d.v.s om du har hittat dina leverantörer av färska råvaror. Det finns många att välja mellan. Ofta går kontakterna i arv, vi köper t.ex skaldjur från dottern till den kvinna som min hustrus mormor köpte sina skaldjur ifrån. Man får en personlig kontakt som är mycket trevlig. Nu har vi dock fått en ny granne som har räkodlingar, så nu är det lättare, godare och billigare med räkor. 1 kg riktigt stora ekologiskt odlade räkor kostar ca 40kr kilot.

Här doftar frukt och grönsaker mycket mer. Det är nästan som aromterapi när man tar en sväng genom fruktmarknaden. Papaya, ananas, apelsin, ja alla frukter smakar mycket mer här. De svenskar som jag har träffat på säger nästan alla att den färskpressade juicen är så otroligt god i Ecuador. Jag håller med! Här dricker man normalt färskpressad juice både till frukost och lunch. Just juicen var nog det som jag saknade mest när jag flyttat tillbaka till Sverige. Det är svårt att inte ”mmmmmmaa” när man dricker juicen här, för den är så fantastiskt god.

En fantastisk god Ceviche på playan eller en fiskfrukost.

Som regel ska man äta kött när man befinner sig i bergen, d.v.s Anderna och så ska man äta fisk och skaldjur när man befinner på Stilla havskusten. Ecuador har en fantastiskt vacker kuststräcka med massor av vackra stränder. Stranden ligger för övrigt bara 4 timmar i bil från Quito. Många stränder tillhör byar som enbart sysslar med fiske och andra stränder tillhör byar som delvis fiskar men som också sysslar med turism. Fiskebyarna är otroligt läckra att besöka, speciellt när fiskarna nyss kommit tillbaka från morgonens fiske och försäljningen börjar. Högstbjudande är den som får bära hem fisken, men först delar de bästa fiskarna ut gratis fisk till sina familjer och vänner, sedan till dem som har det fattigt och har svårt att få mat för dagen, sedan auktioneras resten av fisken ut. Efter ett par timmar är all fisk såld och fiskebåtarna står tomma. Alla dessa människor som var här nyss är som uppslukade. Kvar finns bara fåglar och hundar som passar på att få sig ett skrovmål på allt fiskrens som ligger kvar på stranden, naturens naturliga sätt att städa upp. När hundarna och fåglarna försvunnit har alla i byn fått ut någonting från dagens fiske, en fascinerande upplevelse.

fiskare

Om man väljer att vakna upp i byn som istället satsar mer på turism får man satsa på att få en kulinarisk upplevelse istället. Här kryllar det av små billiga restauranger som slåss om kunderna. När vi packar bilen för att lämna Quito för ett par dagar och åka till kusten börjar jag känna suget efter en riktigt kustfrukost. Den består av en dagsfärsk friterad fisk, en Pargo, hel med huvud och allt, ris, patacones (en friterad matbanan), kaffe, juice, bröd och marmelad. Jag äter alltid samma frukost när jag är på kusten, det är nog den godaste fisk jag någosin ätit. USD4 går hela kalaset på

pargo frito

Efter frukosten är det stranden som gäller. Här ligger man och kopplar av. Ibland ropar man till sig någon av de få säljare som befinner sig på stranden. Färska juicer smakar väldigt gott, oftast blir det kokosjuice eller en batido de banano dvs en banan milkshake, djädrans gott och billigt, det brukar bli ett par om dagen.

Lunchen lite senare på dagen är ganska given, det blir Ceviche. Det är en slags kall sallad med mycket vätska, den innehåller bl a citronjuice, lök, salt, tomat och någon form av fisk eller skaldjur. Jag brukar alltid beställa med räkor, här är dem stora och matiga som kräftstjärtar och smakar nästan lite som det också. Det blir väl ett par Ceviche till lunch under en 2-3 dagars strandvistelse. Det är ju så varmt så det är riktigt gott att luncha en Ceviche, det går liksom inte att äta en varmrätt mitt på dagen.

Ceviche_ecuador

På kvällen blir det middag vid 20-tiden eller ännu senare eftersom det är för varmt att äta tidigare. Här har jag också min favorit, Encocado. Det är en fisk- eller skaldjursrätt som serveras med ris, sallad en underbart god kokossås. Normalt sett så görs encocado endast med en typ av skaldjur eller fisk, men jag brukar be att få Encocado med Corvina (en vit fisk) och räkor. Det är en baddare som är svår att bräcka. En av mina absoluta favoriträtter.

encocado

Lite kuriosa
Ecuador är trots sin lilla yta en av världens största exportör av bananer, räkor, kakao och avocado. Var 5:e banan som äts i Sverige kommer från Ecuador. Över 60% av den så berömda schweiziska chokladen görs med kakao från Ecuador. ICA Holding, den stora svenska matkedjan köpte år 2001 80% av sina räkor från Ecuador. Vad gäller avokado så har jag ingen statistik, men jag kan tala om att jag har aldrig sett så stora avokados tidigare vissa är ungefär lika stora som en halv 2-liters CocaCola-flaska. Det blir en stadig förätt det.

Smaklig måltid!

BANNER-LANGST-NER-ECUADORBLOGGEN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s