Vulkanen Cotopaxi har vaknat till liv

Det sista kraftiga utbrottet som Cotopaxi hade var den 26 juni 1877. Man brukar säga att vulkaner brukar ha utbrott vart 100 år, så det är väl dax nu. Sedan i juni har man registrerat ökad aktivitet och i juli började man även se mörka moln komma ut från kratern. Nu i början av augusti har aktiviteten ökat och nu sprutar Cotopaxi aska. Jag bor ca 45 min från Cotopaxi och en morgon när jag vaknade hade bil täckts av aska. Nu är det så här med vulkaner, man kan aldrig veta. Cotopaxi kan somna om och kanske inte få något utbrott denna gång, eller, så kan den få ett kraftigt utbrott den närmaste veckan, månaden eller kanske om ett år, man vet inte så noga. Så här har Cotopaxis aktivitet sett ut under den senaste 500 åren.

aaa cotopaxi

Det är inte lavan som oroar, utan ”lahares”, dvs leran, sanden och de små och stora stenarna kommer upp från vulkanen och smutsar ner floderna som rinner ner från Cotopaxis glaciär. Quito, ecuadors huvudstad, får en stor del av sitt komunala vatten från dessa floder. Självklart skulle det bli ett problem att rena ett ännu smutsigare vatten så att det blir drickbart, men det är inte det enda problemet. Floderna som rinner ner från Cotopaxi fylls på med den smälltande glaciären och översvämmas och p.g.a den kraftiga vatten tillströmningen tar floder med sig stora stenar från Cotopaxi och rinner ner mot områden i närheten av Cotopaxi. Man pratar mycket om staden Latacunga med 700 000 invånare. Två floder passerar förbi Latacunga och blir det ett utbrott kan det bli stor förödelse. Hus kommer att översvämmas och de stora stenarna som sköljs med floderna fungera som kanonkulor som skjuts in i staden.

COTOPAXI 1

På den här 1 min långa filmsnutten får ni en uppfattning om hur nära Cotopaxi ligger Quito.
Quito ligger nästan vid foten av Cotopaxi

Ännu en kort filmsnutt som visar Cotopaxis aktivitet, mäkta imponerande.
Cotopaxi sprutar aska

Här kan ni se kratern på nära håll
Flygbilder över Cotopaxis krater

Kommunen delar ut information om vad man ska göra om Cotopaxi blir rasande och får ett riktigt stort utbrott. Bl a ska alla ha en liten väska med förnödenhter hemma, t ex ficklampa, masker som täcker näsa och mun, lite mat, vatten mm. Vid ett ev utbrott ska man sedan ta sig till olika mötesplatser, oftas parker som ligger högt upp dit vattnet inte når upp. I mitt fall så behöver jag inte oroa mig så mycket då inga floder från Cotopaxi rinner ner varken till mitt hem eller till mitt hotell.

Slutsaten är vi får helt enkelt vänta och se vad som händer. Det är inte mycket annat man kan göra. De personer som bor på platser som ligger i riskzonen har blivit informerade. Om ett utbrott sker tar det endast 1 timme innan floderna rinner in i bebodda områden.

Så här såg Cotopaxis aktivitet ut igår.
Cotopaxis aktivitet igår uppspelad i hög hastighet

Vi avaktar alltså och ser vad som händer.

cotpaxi 2

cotpaxi 3

BANNER-LANGST-NER-ECUADORBLOGGEN

En reaktion på ”Vulkanen Cotopaxi har vaknat till liv

 1. Hej!
  Jag har svårt att hitta här men letade efter info ang medborgarskap/ visum i ecuador.
  Jag och min man planerar att flytta till eucador och målet är att kunna bo där så permanent som möjligt.
  Hur gick du till väga? Hur fungerar det? Har du något tips/ förslag dit man kan vända sig för info?
  Har hört att av en del att man måste köpa mark/ bostadsrätt för att tillföra landet för att få mer permanent visum. Stämmer det?

  Mvh Mikaela

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s