Olinguito – ett nytt däggdjur har upptäckts i Ecuador

Olinguito, ett nytt däggdjur har upptäckts i höglänta skogsområden i Ecador och Colombia. Det var det första nya däggdjur som upptäckt på över 35 år.

Baby-Olinguito1

Djuret ser ut ungefär som en korsning mellan en katt och en teddybjörn. Det har fått namnet ”olinguito”, har lång svans, orangebrun färg och stora ögon – och är med svansen ungefär 75 cm lång.

Det är forskare på Smithsonian-institutet i Washington som gjort upptäckten, som är den första i sitt slag på 35 år på västra halvklotet. Djuret är det minsta i tvättbjörnsfamiljen, enligt forskarna som redan för tio år sedan började undersöka arten.

oliguito

Olinguiton har funnits länge, och till och med visats upp på zoo under lång tid, men då felaktigt betraktas som en annan art, den större olingon. Enligt forskarna var en av ledtrådarna, till att djuret faktiskt hör till en egen art, det faktum att de inte alls är intresserade av att fortplanta sig med sin större släkting.

Olinguiton föredrar att hålla sig uppe i trädkronorna och kan hoppa mellan träd. De lever främst på frukt, men äter även insekter. Enligt forskarna vid Smithsonian har 42 procent av artens naturliga miljöer omvandlats för lantbruk och bostäder, men djuren ser ut att klara sig. Det beräknas finnas flera tusen djur av arten i Ecuador, Colombia, och möjligen även i Venezuela och Peru.

BANNER-LANGST-NER-ECUADORBLOGGEN

En reaktion på ”Olinguito – ett nytt däggdjur har upptäckts i Ecuador

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s