Los Tsachilas i Santa Domingo

Santa Domingo som man oftast säger ligger ca 2 timmars bilresa från Quito. Resan dit går på slingrande vägar från Anderna ner till djungeln. Spanjorna kallade staden för Santa Domingo de los Colorados. Los Colorados (de färgade/de målade) var deras benämning på det indanfolk som lever här. Detta indianfolk, som egentligen heter Los Tsachilas målade sig nämligen över hela kroppen med en frukt som heter achiote. Frukten har en röd färg som skyddade dem från insektsbett och hade dessutom en antiflamatorisk effekt och lindrade klådan om man nu redan blivit insektsbiten. Numera målar man endast sitt hår i en symbolisk ritual för att skydda sig för allt ont och negativt. Ni har säkert redan sett bilder på dessa indianer.

hammok

Tyvärr är det så att fler och fler av dessa 2500 Tsachilas som finns kvar har börjat att leva ett mer modernt liv. Istället för att odla, föda upp, jaga och fiska allt man äter tycker många att det är enklare att ta anställning, tjäna pengar och gå till affären. jag tycker därför att det är mycket viktigt att besöka de få familjer som fortfarande lever traditionellt. De har det svårt då både jakt och fiske inte fungerar längre då staden kryper närmare och närmare deras byar försvinner både fisken från floden och djuren från skogen. De familjer som lever traditionellt, med självhushåll tar även emot besökare för att stolt visa upp sin kultur, men också för tjäna en extra slant. Pengar har tyvärr blivit ett nödvändigt ont för Los Tsachilas. Ett besök från oss hjälper dem att behålla sin kultur.

mama barn aciote
Denna kvinna förbereder achioten för att färga håret på sin son

Så här går färgningen till

Denna familj med shamanen Shinin som familje över huvud eller hövding har 1 hektar skog där man hittar det mesta i matväg. Det är ganska fashinerande att gå ut i skogen med Shinin när han varje meter visar olika växter som de äter eller använder som läkemedel eller i ritualer. Längs vägen hittar vi bl a kakao, basilika, bananer och massor av läkande örter. Shamanen Shinin har ca 260 olika örter på sin mark som han använder i läkande syfte och i sina ritualer.

Vi fick också en liten föreläsning om hur Tsachila shamaner arbetar. Bl a fick vi veta att dera ayuhasca (läs mer om ayahusca här) inte är lika stark som hos andra indianfolk på andra platser i landet. Parfym är en viktig ingrediens i shamanernas ritual. Man använder även olika djurben och växter som sagt.

P1030660Inuti ceremoni huset 

P1030670Förådet med allt som används i ceremonierna

Besöket hos Shinin Tsachila avslutades med traditionell sång och dans som var mycket uppskattat. Vill ni besöka Los Tsachilas går det bra att kontakta mig patrick@ecuadorguiden.se. Mer om var man kan bo och vad man kan göra i Santa Domingo kommer i ett senare inlägg.

BANNER-LANGST-NER-ECUADORBLOGGEN

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s