Nu börjar vi hjälparbetet – Projektet ”Man of Peace”

Det var ett tag sedan jag skrev något i min blogg. Sedan jordbävningen som drabbade Ecuador har fokus legat på andra saker, bl a det hjälp projekt jag bloggar om här idag. Det är viktigt att ni vet att det bara var vissa delar på kusten som drabbades. Det är också viktigt att ni vet att efterskalven har upphört och att Ecuador behöver sina turister mer än någosin nu. Ställ inte in er resa till Ecuador, kom hit. Det är det bästa och trevligaste sättet ni kan hjälpa till. Mer information httar du här: https://katastrofeniecuador.wordpress.com/2016/04/22/quito-turismo-informerar/

HJÄLP PROJEKTET MAN OF PEACEMAN OF PEACE 2016BAKGRUND
För drygt två månader sedan drabbades Ecuador av den värsta katastrofen på över 130 år. En kraftig jordbävning drabbade delar av kustområdet i landet. Det blev stor förödelse och en mängd hjälparbetare strömmande in till ecuadors kust både från andra delar av landet och även från andra länder. Många utländska hjälparbetare har sagt att de har varit på många jordbävningsdrabbade områden, men att de aldrig sett ett solidariskt folk som ecuadorianerna. Det är visserligen sant, men precis som vi förutspådde har det efter ett par månader trappapts ner kraftigt. Numera ser man övergivna installationer där hjälparbetare tidigare höll till. Den akuta krisen är över, men nu börjar återuppbyggnaden av skolor och hus, forsatt vård av skadade, uppstart av skolor etc.

QUITO COAQUECoaque ligger ca fyra timmar med bil från Quito

MAN OF PEACE – VÅRT PROKJEKT OCH VAR VI SKA HJÄLPA
Vi bestämde oss för att åka ner till Pedernales, ungefär där jordbävningen hade sitt epicentrum. 20 min från Pedernales hittade byn Coaque med 5000 invånare. Där hittade hittade vi även vår ”Man of Peace”, dvs en person som kan hjälpa oss att strukturera upp hjälparbetet och som känner till platsen och de som bor där, en person som som brinner för att hjälpa oss att hjälpa. När vi kom till Coaque togs vi emot av en ”välkomstkommite”  med tre perosner som hade organiserat sig för att bygga en ny framtid för sig själva och hela Coaque. Mannen i mitten är vår ”Man of Peace”. Kvinnan till höger bodde i ett trevåningshus med sin man och sina åtta barn. Fem minuter innan jordbävningen klev hela familjen upp på en buss för att åka till Pedernales. Tack vara detta överlevde de alla, deras hus blev totalförstört, det föll ihop som ett korthus. MAN OF PEACE MANVåra tre kontaktpersoner i Coaque

VAD SKA VI GÖRA, HUR SKA VI HJÄLPA – FYRA ST FOKUSOMRÅDEN
Vi har fyra st fokusområden.
1, Mat vatten och boende
2, Sjukvård
3, Utbildning, dvs skolgång
4, Kärlek, vänskap och medmänsklighet

Stiftelsen som vi jobbar tillsammans med heter ”Its About Kids” http://itsaboutkids.org/, en ideel stiftelse som drivs helt utan vinstsyfte, allt överskott återinvesterars i bistånd. De driver redan två skolor, en i Quito och en i Amazonas. Skolan i Amazonas är helt gratis medans skolan i Quito kostar. De som har pengar betalar för att gå i skolan som förövrigt har blivit officiell modell för ecuadors komunala skola, ”La Escuela del Milenium”. 80% av eleverna har någon form av stependie/rabatt på 20-100%. Tanken är att de som har råd betalar skolan för de som inte har råd. Samtidigt blandas barn från olika sociala grupper, vilket inte skulle vara möjligt annars. Meningen är att vi ska återuppbygga Coaques skola och sedan driva den med hjälp av lokalbefolkningen.

aaa schoolSå här ser skolan i Coaque ut idag

VAD VI KOMMER ATT BEHÖVA
1, Pengar

Vi behöver i första hand ekonomiskt bidrag i form av donationer. Ni kan redan nu börja donera via Its About Kids hemsida. http://itsaboutkids.org/man-of-peace-ecuador-earthquake-relief/

2, Volontärer

Vi kommer att behöva volontärer inom följade områden; sjukvård, utbildning och byggnad. I första hand söker vi personer som är utbildade inom dessa tre områden

BOENDE FÖR VOLONTÄRER OCH DE DRABBADE
Många av de drabbade har hus som man kan återställa i ett bättre skick än vad det var från början. Bärande väggar är intakta, men innerväggarna har rasat. Fortfarande ser man familjer som skottar ut rasat byggmaterial ur sina hus.

Imagen30En familj vars innerväggar har rasat samman.

Idag bor invånarna i 12 olika tillfällinga läger på sk säkra platser. En del har fått tält att bo i och andra har byggt sina egna tillfälliga bostäder.

Imagen10Ett tältläger på en fotbollsplan i Coaque med tält donerade från Japan

Imagen24Så här bor några andra i Coaque som inte fick något av tältet från Japan 

De som kommer som volontärer får naturligtvis välja hur de vill bo. Vi vet av dock av erfarenhet att när man jobbar i sådana här områden som volontär, är det viktigt att komma bort ett tag. Vi har hittat ett billigt hostal på playan endast 20 min med buss från Coaque där vi rekomenderar våra volontärer att bo i alla fall nu i början. Senare kanske vi kommer med bättre lösningar. Kommer man och hjälper folk i nöd ska man få ha det bra på sina lediga stunder.

aaa hostalHuset med det blåa taket är hostalet där vi rekomenderar våra volontärer att bo 

Imagen67Hostalets restaurang

Imagen4Så här såg det utanför hostalet på kvällen när vi var där

GLADA MÄNNISKOR
Trots alla problem invånarna i Coaque har så verker de endå se positivt på saker och ting och nästan alltid hittar man ett leende. Med en positiv attityd så ordnar sig det mesta.

Imagen39Dessa herrar skyndade sig att få på sig sina skjortor innan bilden togs

Imagen58Barn från flera olika familjer äter lunch tillsammans

Imagen47Mammor som sitter utanför det enda intakta klassrummet i skolan, de väntar på att få skriva in sina barn till skolstarten i september. Det gäller att ha en positiv inställning.

Det kommer fortlöpande mer och mer information under tiden som vi organiserar oss. Vill du ta del av informationen  så bör du följa denna blogg eller alternativt denna blogg https://katastrofeniecuador.wordpress.com/ eller denna facebooksida https://www.facebook.com/groups/503576373131562/?fref=ts

Tack för att du tog dig tid att läsa detta lite långa inlägg. Hoppas att vi ses här i Quito eller rent av i Coaque Ecuador.

BANNER-LANGST-NER-ECUADORBLOGGEN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s