27 april, VärldsTapirDagen

TAPIRDen 27 april ägde den sk VärldsTapirDagen rum. Dagen är till för att uppmärksamma detta utrotningshotade djur, som jag personligen har träffat på vid ett antal tillfällen här i Ecuador. Bl a var det en tapir som växt upp på ett animal rescue center i Amazonas i närheten av en lodge som jag besökte. Den tapiren blev tyvärr aldrig riktigt vild igen och skte sig till människan som han visste gav honom mat. Denna tapir kom varje morgon till lodgen för att få sin frukost, ris med bönor. Han betädde sig som en liten hund och rullade runt så att man kunde klia hans tjocka mage. En skön upplevelse, men kanske inte så bra att han inte lyckats anpassat sig till sig nya liv i det vilda.
OLYMPUS DIGITAL CAMERATapiren lever i Asien och i Sydamerika. Den kan bli två meter lång och väga upp till 250 kilo. Vanligast är det att hitta tapiren i djungeln, men det finns även en bergstapir som kan leva på upp till 1700 meters höjd. Honan är dräcktig i 13 månader och när ungen föds väger den ca 7 kg. Det finns fyra olika arter av tapiren, eller ska jag säga fanns. Nyligen har man upptäckt en mindre svart tapir i Sydamerikas djungler. Enligt detta svenska radio reportage är det inte fastställt att det är en ny art, men på andra platser i världen anser man att det är helt bekräftat att det numera finns fem olika arter. När jag läser deras beskrivningar av den nya arten och ser bilder på den är jag också övertygad
TAPIRS OF THE WORLD

Men nu finns det alltså fem arter. Rätt fantastiskt att man fortfarande hittar nya arter i Amazonas djungler. Det är bara ett par år sedan som man i Ecuador hittade det lilla söta däggdjuret Olinguito som mer ser ut som ett mysdjur än ett vilt djungeldjur.
NEW SPICES

I Ecuador använder man viltkameror för att forska och studera tapiren som är väldigt skygg och som mest rör sig vid vattendrag som floder och liknande och helst på natten.
M2E48L127-127R399B307

TAPIR I VATTEN
Amazonas är för mig en magisk plats som fyller mig med energi. Jag får en slags abstinens och känner att jag bara måste och till djungeln, så det blir minst en resa om året. Nu vet ni lite mer om tapiren. Får ni se en i vilt tillstånd ska ni vara glada. Ett skyggt, utrotningshotat djur som rör sig på natten i Amazoonas djungler är inte så lätt att få se tyvärr. Kanske det är därför ingen har sett den nya femte arten tidigare utan bara sett den på håll och antagit att det var en vanlig tapir, utan att reflektera över att det kanske kunde vara en ny art. Det är det som är magiskt med Amazonas, I love it!
Jag hoppas att ni alla hade en störtskön VärldsTapirDag. Vi avslutar med en liten film som spelats in i Ecuadors djungler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s