Amazonas okontaktade folk har börjat söka kontakt med omvärlden?

De senaste åren har bilder och filmer på folk som lever i fullständig isolering från omvärlden. Vi, den sk ”civilicerade världen” har ”upptäckt” dessa folk och t o m lyckats filma och ta bilder på dem. Samtidigt så har flera av dessa folk börjat ta kontakt med omvärlden. Vad detta beror på finns det flera förklaringar till, men en sak är säker. I dokumentären nedan får vi lära oss mer om hur dessa folkslag lever genom att antroprologerna numer kan få förstahands information direkt från personer från dessa stammar.

grupos-isolados-2

Efter att antroprologerna pratat med några av dessa personer som självmant sökt kontakt med omvärlden vet vi bl a att knarkkarteller har drivit bort vissa av dessa folk och även dödat dem. En person från en annan okontaktad stam i Peru som sökt kontakt berättar att vita män kom med vapen och walkietalkies och massakrerade hans by och att de flydde och lämnade allt. Han berättar också att hans farfar alltid sa till honom att man måste gömma sig för de vita människorna annars blir man dödad. Han berättar att de varit rädda för att ta kontakt eftersom de vita människorna är farliga och dödar indianer. Efter 4 dagar utan mat såg de dock ingen annat allternativ än att leda sitt folk till att ta kontakt med omvärlden.

Utifrån bl a denna berättelse tror många av dagens antroprologer att de unga från dessa stammar har glömt sina förfäders berättelser om de farliga vita männinskorna. Dessa folk har p g a räddsla för att bli dödade gömt sig från människor som inte tillhör deras egen stam. Man har gömt sig och observarat dem. På så sätt har också rädslan för att ta kontakt försvunnit med åren. Man ser att dessa människor inte gör npgon skada och deras förfäders berättelser faller i glömska. Att de flesta perosner som tar kontakt är unga människor, styrker denna teori. Allt detta sker just nu i gränslandet mellan Brasilen och Peru där de okontaktade folkslagen lever.

taromenane tribe
Toromenanes

I Ecuador finns det bar ett folkslag, Los Taromenanes, som inte varit i kontakt med omvärlden. I övrigt finns det inga andra folkslag som inte varit kontakt med omvärlden, men det finns folkslag som valt att inte ha kontakt med omvärlden och som lever isolerat för sig själva på det sätt som de alltid levat.

I den mycket intressanta dokumentären nedan får vi följa med och träffa dessa folkslag och även se filminslag från när dessa folkslag för första gången tar kontakt. Enligt Darwin är det bara naturligt att isolerade människor och djur anpassar sig för att överleva, Kanske har vi inga okontaktade folkslag kvar om några år.

BANNER-LANGST-NER-ECUADORBLOGGEN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s