Tre anledningar till att besöka Ecuador

Ecuador är ett av de länder med mest biologisk mångfald i världen. På en yta bara 2/3 så stor som Sverige finner man mängder av olika växter och djur. Fågel, groddjurs och orkidé fantaster vallfärdar hit. Varje år hittar man nya arter, speciellt i Amazonas.

1, Groddjur
Ecuador har ca 579 olika groddjur, varav 257 st är endemiska. En av dem, Bufo Blombergi upptäcktes av den svenska äventyraren Rolf Blomberg. Buffo Blombergi är världens största groda och den kan bli upp till 24 cm lång. För några månader sedan upptäckte guider på Mashpi Lodge, som ligger i molnskogen i närheten av Mindo, en ny art som fick namnet Mashpi Frog.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERABufo Blomberg

2, Orkidér
Ecuador har ca 4200 olika arter av orkidéer, varav 1200 är endemiska. Bara på Galapagos finns det ca 850 olika orkidé arter, varav 600 är landsendener. I Ecuador är var tredje växt en orkidé och av alla växter i landet är ca 4500 endemiska.

orkidé  Orkidé

3, Fåglar
Det finns ca 1690 olika fågelarter i Ecuador varav 7 på fastlandet är endemiska och ca 30 på Galapagos. 550 st arter hittar man i molnskogen, det är ca 35 fler än vad som finns i hela Sverige som har ca 515 arter. Mindo som ligger i molnskogen kallas ibland för fågelskådarnas Mecka. Alla fågelskådare måste någon gång i sitt liv åka hit. Ecuador har också ett stort antal kolibri arter, ca 130 st, varav 4 är endemiska, en av dessa upptäcktes så sent som 2017.

colibriKolibri

Ett hett tips om man gillar orkidér, groddjur och fåglar är såklart att åka till molnskogen och då helst Mindo, dit tar man sig på ca 2 timmar från Quito.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s